Az egyesületről

Általános ismertető

A Borosgyán Horgász Egyesület horgásztava Békés megyében, Békés város külterületén, a megyeszékhely Békéscsabától 7,5 km, Békés várostól 4,5 km távolságra, a 470-es közlekedési úthoz közel található, melyhez aszfaltozott bekötőút vezet. A horgásztó a 470-es közlekedési úttól 950 méterre, a bekötő út jobb oldalán terül el (46,730429, 21,103700) a Borosgyáni homokbányáknál.

Ezen a területen 5 bányató fekszik, melyek közül 1 még kibányászás alatt áll. Az 5 tó közül a közül a legnagyobb területű (21,6090 ha) a Borosgyán Horgász Egyesület horgásztava. A tó vízfelülete 17,8330 ha. Az ingatlan eredetileg homokbánya terület volt, majd a kitermelés befejezését követően 1995. szeptemberétől horgásztóként lett hasznosítva.

A terület osztatlan közös tulajdon. A tulajdonosok gyakorolják a tulajdonosi jogokat, a horgászati jog és a vízgazdálkodási jog a horgászegyesület birtokában van. Az egyes tulajdonrészek szabadon eladhatók, örökölhetők. A horgászegyesület 1995-ben alakult, tagjai csak az ingatlanban tulajdonrésszel rendelkező magánszemélyek lehetnek. Az ingatlanban a kezdetektől fogva 205 tulajdonrész van, így az egyesület tagjainak a száma is 205 fő.

Az egyesület horgásztavára területi engedélyt csak a horgászegyesület tagjai válthatnak. A tagok számára lehetőség van kedvezményezettek megjelölésére is, akik csak az egyesületi tagokkal egyenes ágbeli rokonságban álló személyek lehetnek. Ők speciális szabályok alapján horgászhatnak. Üzleti alapon működő napijegyes horgászatra nincs lehetőség. Napijegyet a tagok ismerősei, rokonai, barátai válthatnak. A kedvezményezett és a napijegyes horgászok csak az egyesületi taggal együtt horgászhatnak.

A tó partján találjuk az egyesület felújított horgászházát. A horgászház alkalmas korlátozott számú vendég elszállásolására. 7 fő részére tudunk szállást biztosítani térítés ellenében. Az épület jól felszerelt, alkalmas kisebb rendezvények megtartására is.

A vezetőség nagy gondot fordít a megfelelő halállomány kialakítására. Az egyesület évente kb 100 q halat telepít a horgásztóba, mely telepítések tavasszal és ősszel kerülnek lebonyolításra.

Fogható halak a ponty, amur, süllő, csuka, harcsa, kárász, keszeg.

Pontyból a tórekord 19.5 kg, amurból 12 kg, süllőből 9.2 kg, csukából 10 kg, harcsából 47 kg.

A tó vízmélysége 1,5 – 6,5 méter között változik. A déli oldal sekélyebb, az északi, keleti és nyugati oldalon pedig mélyebb részeket találunk. A vízminőség kiváló.

A vezetőség reméli, hogy minden tulajdonosok és a hozzánk látogató vendégek megtalálják a jó halfogási lehetőséget, és a horgásztó megfelelő kikapcsolódást és pihenést nyújt a természetet szerető emberek számára.